Meripohjola on avoin kasvualusta, joka mahdollistaa ihmisten ja yritysten menestyksen. Se on mielenmaisema Oulun ja Kokkolan maisemissa, rajaton ja ajaton. Mikä muualla on mahdotonta, on Meripohjolassa mahdollista. Sen mahdollistaa suuri luottamus ja alhaalta ylös lähtevä kehittämisen kulttuuri. Menestyksen mahdollistajat rakentavat mahdollistavaa johtamisen kultuuria. Tule mukaan!perjantai 26. lokakuuta 2012

Tutun ja tuntemattoman reunoilla

Anja Kulovesi-Leino on myös
Kiireenkesytys® -konseptin äiti
Olemme etsimässä uutta suhdetta työhön maailmassa, jossa mikään ei ole kuin ennen. Jäähyväiset entiselle suhteelle eivät välttämättä ole helpot, sen reunassa voi vielä yrittää roikkua vaikka tyytymättömänäkin. Joskus voi vielä nähdä unta ajoista, jolloin työnkuva oli selkeä, aika riitti oleellisen loppuunsaattamiseen ja toimintaympäristö oli tuttu. Ja sitten havahtuu siihen, ettei kellään ole oikeita vastauksia yhä moninaisempiin haasteisiin, kulttuurit ja eri ikäpolvet etsivät yhteistä kieltä työpaikalla, eikä työkään aina ole sidottu tiettyyn paikkaan ja aikaan. Ollaan kuin antropologit välitilassa, ei enää menneessä maailmassa, muttei vielä uudessakaan. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia.
Oma asenteemme määrittelee sen, miten tuskainen tai kiehtova seikkailustamme uuden työn tuntemattomassa maailmassa tulee. Voimme keskittyä asioihin, jotka eivät suju haluamallamme, ennakoitavalla tavalla tai tarttua löytöretkeilijän otteella uudenlaisiin mahdollisuuksiin. Pettymykset syntyvät siitä, etteivät odotukset toteudu. Onnistuminen määritellään itse. On siis hyvä opetella näkemään vaihtoehtoja, sellaisiakin, jotka ovat kätkössä vain ilmiöiden ihmettelijöille. Tuntemattomassa maastossa pääsee ihmettelemällä ja improvisoimalla uusien kokemusten äärelle. Innovaatiotkin syntyvät tutun ja tuntemattoman reunalla. Samalla on yhä tärkeämpää pitää kirkkaana mielessä se, mitä tarkoitusta työ palvelee. Kysymykset eivät ole hassumpia tienviittoja matkalla. Miksi teen? Kenelle teen? Miten voin palvella parhaiten? 

Merkityksellisyys on yksi niistä rakennusaineista, jota useimmat meistä kaipaavat kaiken suorittamisen keskellä. Joskus se vain on vaarassa kadota tässä puuhamaassa. Tarvitsemme ajatusten kirkastamoita ja dialogia niiden kanssakulkijoiden kesken, jotka kuuluvat samaan tarinaan. Voimme kutsua heitä asiakkaiksi, työtovereiksi, esimiehiksi tai yhteistyökumppaneiksi. Roolit ovat vain peitetarina. Ihmiset roolien takana kirjoittavat aikansa näytelmää. Viestimme koko ajan sitä, kuka olemme roolimme takana. Samalla joko rohkaisemme toisiamme kohtaamaan uusien mahdollisuuksien maastossa tai pelottelemme heidät pakenemaan hallintadraaman taakse varjelemaan omia reviirejään. Kohtaamistemme harjoittelun tekee mielenkiintoiseksi myös se, että osa niistä tapahtuu virtuaalimaailmassa. Yhdessä olemme kuitenkin enemmän. Siinäkin kohdassa, jossa määrittelemme työn uudelleen tämän ajan uusin eväin.

Kirjoittaja Anja Kulovesi-Leino on työkulttuurin ja kehittämisen asiantuntija ja tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa Työtä rakkaudella. Ikkunoita työn tulevaisuuteen ilmestyi tänä syksynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti